Utility = Σ (probabilityi × valuei)
Det vil si at vi kalkulerer forventet nytte for alle beslutningsalternativer ved å multiplisere estimert sannsynlighet med estimert fremtidig verdi for hvert enkelt utfall.
Det forutsetter også at vi nyttemaksimerer ved å selektere det beslutningsalternativet med høyest forventet verdi.
Noen av forutsetninger til et slik paradigme er følgende:
- Målene er tydelige og blitt enige om
- Beslutningstakeren kan kalkulere alle alternativene og deres utfall
- Beslutningstakeren evaluerer alle alternativene på samme tid
- Alternativene blir evaluert objektivt
- Beslutningstakeren benytter seg av faktisk informasjon for å velge mellom alternativene
- Beslutningstakeren velger det alternativet med høyest forventet nytte
1.Når mitt røde lag fra byen Liverpool solgte sin biteglade spiss Suarez, så var det en diskusjon om hva vi skulle bruke denne pengesekken til og hvordan vi skulle erstatte vår beste spilller. Det kan tenkes at en person ville ha en spiss som gjorde resten av laget bedre, en annen ville ha en så tilnærmet erstatter som mulig, mens en tredje ikke ville ha en ny spiss i det hele tatt. Poenget er at det i mange komplekse situasjoner ikke er noe konkret mål i det hele tatt.
2. Det er håpløst å vurdere alle alternativer, fordi man vet ikke hvem som er tilgjengelig for salg, og om spilleren i det hele tatt ønsker å komme seg til det regnfulle nordvestlige England. Og enda vanskeligere er det å kalkulere utfall. Jeg husker med skrekk og gru da Liverpool hentet en topscorer fra Tyskland, Voronin. Han bøttet inn mål, men det viste seg at det var lettere å bøtte inn mål i Tyskland enn i England og det eneste jeg husker fra hans karriere i Liverpool var den tvilsomme hestehalen.
3. Ettersom savnet av en god spiss er merkbart i Liverpool, så tror jeg at det vil være en langvarig og pågående beslutning om hvilken spiss som blir kjøpt. Det vil være ulike spisser som er tilgjengelig til ulike tider, og man kan følgende ikke sammenligne alle alternativene på samme tid. Laget endrer seg også. På høsten kan det tenkes at vi mangler fart i laget, og følgende trenger en kjapp og liten kar, mens det på våren viser seg at vi trenger en spillestil som krever en fysisk og hodesterk spiss.

5.Ettersom vi mennekser blir bombardert med inntrykk hele tiden, har vi utviklet oss et selektiv persepsjon. I og med at vi ikke kan ta inn all informasjon, gjør vi en subjektiv utvelgning. Ankerheuristikken, tilgjengelighetsheuristikken er to potensielle feilkilder som kan bidra til at vi prioriterer noe informasjon over annet, selv om det objektivt sett kunne vært den informasjonen vi ikke valgte som var mest relevant for hvorvidt vårt neste spisskjøp kom til å bli god eller ikke.
6. Her må vi nok være realistiske og tro at vår manager aksepterer at han ikke kan velge fra øverste hylle, pga ressurser, ønske fra spilleren til å komme til klubben. Og forventet nytte gjerne ikke sammenfaller på alle mål. Det kan være en spiller som gir en klubb stor sportslig nytte, men ikke bidrar til økonomisk nytte som andre kunne gjort. Noen scorer mange mål, men gjør resten av laget dårligere.
Oppsummert vil jeg foreslå at de 6 punktene om hvordan beslutning bør taes, bør omformuleres til hvordan beslutninger faktisk blir tatt. Og da ser de slik ut:
- Målene er tvetydige og noen ganger i konflikt med hverandre.
- Beslutningstakeren har begrenset mental kapasitet.
- Beslutningstakerne evaluerer alternativene sekvensielt.
- Alternativene blir evaluert subjektivt og sammenliknet mot en standard.
- Beslutningstakeren benytter seg av subjektiv selektert informasjon.
- Beslutningstakeren velger det alternativet som er godt nok(satisfiering).
Fint presentert.
SvarSlett