søndag 14. september 2014
Regresjon mot middelverdien
Det som har interessert meg mest denne uken er et eksempel fra nobelprisvinner i økonomi, Daniel Kahneman.
Da han underviste flyinstruktører i det israelske flyvåpnet forklarte han at belønning for gode prestasjoner fungerer bedre enn straff for dårlige prestasjoner.
Dette er godt dekket med forskning på duer, rotter, mennesker og andre dyr.
Det var en i salen som ikke var helt enig i dette.Han mente at det kunne være at det fungerte på dyr, men at dette ikke stemte med hans erfaring med flygeaspiranter. Han hadde mange ganger rost flygeaspirantene når de gjorde en god utførelse av en akrobatisk manøver, men neste gangen de skulle prøve på den samme manøveren, så gikk det vanligvis verre. På den andre siden hadde han ofte skreket i headsettet til en aspirant og gitt han kjeft for dårlig utførelse, og da gjorde aspiranten det som regel bedre neste forsøk. Så denne flygeinstruktøren mente at det var en drøy påstand at belønning virker, og at straff ikke gjør det når det motsatte er tilfellet.
Denne instruktøren hadde rett, men var også helt på jordet. Prinsippet han hadde observert var regresjon mot middelverdien. Det skyldes i dette tilfellet tilfeldige svingninger i kvaliteten på prestasjonene. Han roste en aspirant som presterte bedre enn gjennomsnittet, men det var trolig fordi aspiranten bare hadde flaks akkurat denne gangen og vil dermed bare prestere dårligere neste gang uavhengig om han fikk ros eller kjeft. I motsatt tilfelle ville trolig aspiranten som gjorde en dårlig manøver gjøre det bedre neste gang, selv om han ikke fikk kjeft. Instruktøren hadde knyttet en årsaksforklaring til de uungålige svingningene i en tilfeldig prosess.
Vi ser dette også i idretten. Dersom et fotballlag gjør det dårlig halvveis i sesongen, er det dessverre vanlig at en utålmodig eier tilskriver treneren skylden, og gir han sparken. Når ny manager er ansatt blir resultatene bedre. Skyldes dette manageren eller skyldes det regresjon mot middelverdien?
Som regel når en trener blir sparket, er det pga av ekstremt dårlige resultater, og dermed så skal det mye til for at det skal gå verre for den påfølgende treneren.
Tenk hvis ledelsen i Brann hadde gitt Rikard Nordling sparken nå i sommer etter svært dårlige resultater. Da hadde den nye treneren blitt en Messias i Bergen, fordi slik det ser ut nå er Brann på veg opp på tabellen.
Ellers så anbefaler jeg å diskutere følgende påstand i neste selskap:
Meget intelligente kvinner har en tendens til å gifte seg med menn som er mindre intelligente enn dem.
Du verden for en fin samtale du kan få i gang med denne påstanden. Menneskehjernen vår er bygd for å lage sammenhenger, og mange vil nok komme med mange gode årsaksforklaringer på hvorfor intelligente kvinner søker mindre intelligente menn. Noen tror at kvinnene ønsker mindre konkurranse fra like smarte menn, andre at de intelligente menn kun ønsker å gifte seg med mindre intelligente kvinner for å kontrollere de. Jeg tror du kan få svært mange gode forklaringer på hvorfor denne sammenhengen er slik.
Men sannheten er at denne påstanden kun er et statistisk fenomen. Er du godt over gjennomsnittet intelligent, så er sjansen for at du gifter deg med en som ikke er like intelligent stor.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
"Meget intelligente kvinner har en tendens til å gifte seg med menn som er mindre intelligente enn dem" - meget interessant. Kan du knytte noen risikoteori opp mot dette? Ellers morsomt og spennende å lese bloggen. Godt jobbet!
SvarSlett